HISTÒRIA

L’any 1969, tres membres de l’Agrupament Robert d’Aguiló van visitar el pare Maties, aleshores guardià del Convent dels Caputxins, amb la intenció de formar un nou agrupament escolta. El convent va cedir un local i va proposar el nom d’Alverna per l’agrupament. Van escollir els colors del fulard: lila, que representa el Camp de Tarragona, i verd, el color de l’esperança. El nom d’Alverna és el d’una muntanya situada a la regió de la Toscana (Itàlia). Es diu que en aquesta muntanya, sant Francesc d’Assís acostumava a fer llargues estades cercant la solitud i dedicant-se totalment a la pregària.

A inicis del curs 1970-1971 a l’Agrupament ja hi havia 150 persones. En aquells temps, nois i noies anaven en unitats separades, i no va ser fins al curs 1975-1976 que es van fusionar les unitats tal com les coneixem avui dia: Llops i Daines, Ràngers i Noies Guies, Pioners i Caravel·les i Truc.

El període 1975-1979 es van produir profunds canvis sociopolítics al país i també en la concepció de l’escoltisme. En acabar-se la dictadura, es va produir una democratització que va anar arraconant allò que tenia a veure amb jerarquia, autoritarisme, institucions, així com els uniformes i la promesa. Del 1978 al 1980 hi ha un període de canvis profunds dins de l’Agrupament, una crisi  que és superada no sense dificultats però amb molt de diàleg.

L’any 1987, a causa de la creixent acollida de diverses entitats relacionades amb els caputxins, es va fer el trasllat als baixos de l’edifici, amb una participació econòmica tant per part de la comunitat religiosa com de l’Agrupament. D’aquesta manera, es va acordar que l’Agrupament disposaria d’un espai propi mentre formés part de Minyons Escoltes i Guies.

A principis dels anys noranta, l’Agrupament s’havia convertit en una entitat molt consolidada dins de la ciutat. Col·laborava amb l’Ajuntament en les colònies d’estiu, amb el parc infantil de Nadal, amb la mostra d’entitats ciutadanes… S’organitzaven campanyes de recollida de piles, d’ampolles de cava per les festes de Nadal, recollida selectiva de brossa i es va fer una recollida de roba per enviar-la a Bòsnia durant aquells anys de conflicte. A més, l’Agrupament ja comptava amb activitats fixes, la Fira de Xauxa.

El setembre del 1996 va arribar un nou consiliari, el Pere Arrufat, conegut com a pare Pere, que ens va acompanyar i ajudar fins al setembre del 2006.

L’any 2003, amb motiu de la invasió d’Iraq, l’Agrupament i tota la Demarcació de Tarragona va participar activament en les mobilitzacions contra la guerra, i els trucaires van fer una acció al carrer per recordar-ne les morts.

L’any 2006 l’Agrupament va reobrir la unitat de castors, inicialment amb dotze infants. A finals de curs es van començar a sentir rumors que els Caputxins marxarien de Tarragona.

El curs 2007-2008 va estar marcat per la incertesa originada per la marxa dels Caputxins. Els rumors de la venda dels locals a la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla agafaven força i es van iniciar les negociacions amb la Xarxa i l’Arquebisbat. Van ser temps difícils, però la forta pressió social a través d’accions i cartes als diaris per part dels caps i sobretot de les famílies va fer que finalment s’arribés a un principi d’acord pel qual la Xarxa Santa Tecla ens oferia una compensació econòmica. La situació va animar un grup d’antics caps i pares i mares a engegar l’Associació d’Antics i Amics de l’Alverna. L’acord amb Santa Tecla, les tensions amb l’Arquebisbat i la negativa a rebre’ns per part dels Caputxins ens va portar a arribar a un acord amb l’Ajuntament, que va acceptar cedir-nos un local provisional a l’Antiga Facultat de Lletres.

Durant l’estiu del 2009 els caps —amb  l’ajuda i la col·laboració d’Antics i Amics i les famílies— van fer el buidatge de l’antic cau, el trasllat i van adequar el nou local. Aquell any va estar marcat per la celebració del quarantè aniversari, que es va desenvolupar en diversos actes. Unes jornades esportives, la presentació del llibre Hi havia una vegada… l’Alverna, una exposició, una fira, una caminada i un gran sopar on van assistir més de 300 persones. També destaca la primera publicació de la revista Tics, creada per l’Associació d’Antics i Amics, amb informació sobre l’actualitat de l’Associació i l’Agrupament.

El curs 2011-2012 Antics i Amics van presentar un pla de viabilitat per adquirir uns locals propis en un futur. A partir de llavors, el consell de caps va establir la realització d’extrajobs durant els següents cursos per contribuir-hi econòmicament. A més, es va engegar una comissió conjunta per buscar possibles locals, que va treballar intensament fins a la inauguració dels actuals, a la plaça Sant Fructuós.

El 3 d’octubre de 2016, després de més d’un any fent tràmits, es va fer realitat la Fundació Alverna. Aquesta sorgia amb l’objectiu de vetllar per la continuïtat i presència en la societat dels valors impulsats per l’escoltisme, pel foment i la divulgació de la seva pràctica i per la dinamització dels diferents col·lectius relacionats amb l’escoltisme, però sobretot per poder ser propietaris del local que volíem adquirir. La Fundació Alverna va ser  fruit de l’acord de les entitats Associació Verd i Lila -formada pels diversos consells de caps- i Associació d’Antics i Amics de l’Agrupament.

Després d’anys de molts esforços, el 22 de novembre de 2016 es van comprar els locals actuals. Durant l’estiu del 2017 es van realitzar les obres del local de la plaça Sant Fructuós. Els caps —amb  l’ajuda i la col·laboració d’Antics i Amics i les famílies— van fer el buidatge de l’antic cau, el trasllat i van adequar el nou local.

El 7 d’octubre del 2017 es van inaugurar els nous locals propis a la plaça de Sant Fructuós. Vam entrar-hi tots junts per primera vegada amb la cançó “Qualsevol nit pot sortir el sol” de fons i penjava del pis de dalt una pancarta amb el lema “Ja som a casa” L’acte va incloure un conta-contes, una actuació de màgia, un taller de danses, una cercavila, una actuació musical i un sopar de germanor.

El curs 2018-2019, l’agrupament celebra els seus 50 anys d’història. Es programen una sèrie d’actes, cadascun enfocat a una part de la identitat alverniana: la història, els infants i joves, la ciutat i els orígens. El primer acte és la pintada d’un piló commemoratiu al carrer del Compte o Pilon’s Street, el 7 juliol del 2018. Al 2019 s’hi concentren la majoria d’actes. De cara als infants i joves, es crea un eix d’animació transversal que dura tot el curs, en el qual els alvernians i alvernianes entren a descobrir Veríl·lia, un món màgic on ho apendran tot sobre el seu cau, acompanyats d’uns personatges molt entrenyables: l’Ilargia, el Taex, el Fauloi, la Blau i la Juliverd. L’eix d’animació va quedar recollit en una edició especial de la Tics: la PetiTICS.

Cronologia dels actes del 50è:

1 de juliol de 2018: Pintem el piló alvernià del Pilon’s Street (Carrer del Compte).

16 de febrer de 2019: Plantem un arbre. Un acte amb les famílies, els infants i joves, caps, ex-caps, antics i amics. També van ser-hi presents l’Equip de Demarcació i la delegada de Joventut. Hi va haver-hi parlaments, música en directe i la plantada de l’arbre davant del cau. L’acta es va acabar amb coca amb xocolata per tothom!

16 de març de 2019: Inaugurem l’exposició. S’inaugura l’exposició del 50è al pati de Jaume I de l’Ajuntament.

11 i 12 de maig de 2019: La Festa Major de l’Alverna. Durant tot un cap de setmana, el Parc del Saavedra s’hi organitzen diverses activitats. La Festa comença amb un Manifest per reivindicar l’educació en el lleure juntament amb altres caus i esplais a la Plaça de la Font, que acaba amb ‘La cercavila del lleure’ recorrent la Part Alta fins arribar al Parc del Saavedra. Els actes engloben una ballada folk, una fira, un taller, karaoke, concerts, sopar popular, gimcana, vermut i fideuada popular (link al Programa d’actes).

15 de juny de 2019: el Sopar del 50è. Uns 250 alvernians i alvernianes vam omplir la plaça del cau en una nit inolvidable: retrobaments, discursos, la projecció del vídeo el 50è, un gran pastís d’aniversari i la Xaranga Tocabemolls en directe!

23, 24 i 25 d’agost de 2019: El Viatge a la Verna. Caps, ex-caps, famílies i alguns infants i joves vam viatjar fins al Santuari de la Verna, a la Toscana, el lloc que dona nom a l’agrupament. Vam poder visitar Florència, i ens ho vam passar d’allò més bé.

El 21 de setembre de 2019, l’Alverna rep el Premi El Balcó d’Òmnium Cultural Tarragonès per la tasca de compromís amb l’educació dels infants i joves de la ciutat durant 50 anys.

Actuació musical a la plantada de l’arbre del 50è.