LAB de participació infantil

Aquest any l’Alverna estem participant amb el LAB, el LABORATORI de participació infantil i juvenil. És un projecte de l’Àmbit de participació infantil i juvenil de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb la col·laboració de l’Universitat de Bracelona que té com a objectiu principal fomentar la participació dels infants i joves de l’associació a través d’un procés que parteix de l’escolta activa, del diàleg, de la relació amb els altres i de compartir idees i objectius, tot apoderant-los amb capacitat de decisió real sobre temes que no solament els afecten a ells i elles sinó al seu entorn més directe d’acció (agrupament, barri o poble, associació, etc.). Els agrupaments que formem part del projecte som el Joan XXIII, l’Anselm Albareda, el Kipling, el Pau Casals, el Sant Ferran i l’Alverna.

Per tal de dur a terme el projecte, totes les participants anem fent trobades a la seu de Minyons, Can Cadena, per compartir punts de vista i experiències. La primera trobada hi vam anar dos integrants del consell de caps, també integrants de la comissió que va sorgir de la necessitat de treballar la participació dels infants i joves, i dos infants de l’Agrupament, el Jordi i l’Ona. Allí vam conèixer la manera de fer de cada cau i la perspectiva que en tenen els i les caps i els infants i joves. També vam parlar de tot el que forma la participació i vam definir en què consistia el projecte. La canalla de cada cau va gravar un vídeo conjunt per tal de tenir una ajuda audiovisual per explicar el projecte als seus companys i companyes, mentre els i les caps vam plantejar-nos tots els dubtes que ens sorgien envers el treball de la participació.

El passat dissabte, va ser la segona trobada del LAB, i va ser una jornada de formació i intercanvi d’idees, reflexions i experiències amb l’Ana Novella del Grup de Recerca en Educació Moral GREM – UB, els sis agrupaments participants dels projectes, alguns responsables pedagògics de les demarcacions i l’àmbit de participació infantil i juvenil de MEG. Aquesta vegada, hi vam anar 6 caps de l’agrupament per tal de teoritzar sobre la importància i la manera de com s’ha de permetre als infants participar de decisions de l’agrupament i del moviment.

La mateixa tarda, al cau, el Jordi i l’Ona van explicar a la resta d’unitats el que havien anat a fer i traslladaven el “poder” a tots els nens i nenes de l’agrupament: ara són les unitats qui hauran de decidir com i en què han de participar. Després de l’explicació, les diferents unitats van estar parlant de quina és la implicació que volen tenir en tot això.

Si en voleu saber més sobre el projecte LAB, podeu consultar la web.

“A participar, se n’aprèn participant”

 

#LABPIJU